MBMB bangunkan app pelancongan

Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) telah melancarkan aplikasi Mymelaka yang mengumpulan pelbagai maklumat bagi membolehkan para pelancong untuk lebih memahami bandar Melaka. Ia mempunyai maklumat mengenai kerajaan, peta tapak pelancongan, ruang awam, maklumat umum dan tawaran diskaun untuk pengguna.

Dibangunkan oleh Wasilah Global Group, syarikat itu mengkhususkan diri dalam perniagaan pelbagai termasuk kejuruteraan, pembuatan, pertanian, perdagangan dan perkhidmatan. Mymelaka dimulakan oleh Datuk Bandar MBMB yang baharu, Datuk Azmi bin Haji Hussain dengan harapan bahawa app ini akan membantu industri pelancongan Melaka dan membolehkan pelawat mengenali bandar dengan lebih baik, menurut laman web itu.

Ia adalah antara usaha yang dilakukan oleh majlis untuk menyediakan perkhidmatan yang lebih mesra rakyat,” kata Datuk Bandar Melaka, Datuk Azmi Hussain. Beliau juga berkata inisiatif ini bersempena dengan inovasi Majlis Bandaraya IT, ICT dan Hari ICT yang diadakan di Dewan Taming Sari semalam (27 Jun 2018).

Bagi  menaik taraf perkhidmatan aplikasi itu, Azmi berkata ia sedang “menjalani proses peningkatan dengan kerjasama Wasilah Group Bhd” dan akan dilancarkan sepenuhnya pada bulan Julai 2018, menurut Azmi. Tidak boleh tunggu! Setakat ini, orang ramai boleh memuat turun versi awal aplikasi MyMelaka melalui muat turun telefon bimbit atau laman webnya di http://www.mymelakaonline.com/.

Azmi meneruskan, “Orang ramai akan dapat menelusuri tapak-tapak pelancongan di Melaka, disertai dengan ulasan, laluan, peta, maklumat ringkas dan nombor hubungan.

Satu lagi percubaan untuk menjadikan arus pelancongan di Melaka dijalankan oleh Melaka Mythas Legacy dan First Avenue Partners (Asia) pada Mac tahun ini, yang bekerjasama untuk melancarkan pelabuhan bertemakan cinta pertama, Love Harbour Melaka di The Riviera. Tarikan ini menawarkan perkhidmatan perancang perkahwinan, kedai-kedai pengantin, dan pavilion tema cinta abad ke-2 yang menakjubkan.

Di samping itu, pelabuhan ini mempunyai rumah-rumah dan perniagaan reka bentuk seni bina klasik Eropah, termasuk hotel-hotel butik, pelbagai kedai makanan dan minuman, serta pelbagai peruncit dan kedai-kedai khusus. Mythas Legacy juga meninjau lebih banyak penyewa dan perniagaan yang dapat menambah nilai kepada pertumbuhan Cinta Harbour Melaka. Projek ini meliputi kawasan seluas lima ekar dengan 100 unit, dan mempunyai RM15 juta yang dirancang untuk pelaburan untuk mempromosikan kawasan tersebut.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top